I LOVE BEAGLES!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
I LOVE BEAGLES!

Beagle'larla ilgili hikaye, bilgi, haber vb herseyin paylasilabildiği Türkiye'nin ilk ve tek beagle forumu!
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 135
Kayıt tarihi : 19/08/07

Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla) Empty
MesajKonu: Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla)   Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla) EmptyCuma Ağus. 24, 2007 10:48 pm

İLK GECE
Evdeki ilk gece çok önemlidir. Kardeşlerinden ve annesinden ayrılan yavru doğal olarak sıcaklık arayacak ve korkacaktır. Bu nedenle gece boyunca sık sık ağlaması mümkündür. Ama her ağladığında sizi göreceğini anlayınca daha fazla ve ısrarla bağıracaktır. Bu nedenle bir iki günlük rahatsızlığa katlanıp, ne kadar ağlarsa ağlasın yanına gitmemelisiniz. Ama isterseniz sıcak su yastığı, havluya sarılmış bir saat veya odada kısık sesle hafif müzik çalan bir radyo onu oldukça rahatlatacaktır. Onu köpek kutusuna koyup sizin odaya da alabilirsiniz. Bu ilerideki safhalarda sizi lider olarak kabul ettiğinde, onunla aynı odayı paylaşmanız ona bir ayrıcalık getirecektir. Liderle aynı ini paylaşmak onun için gurur verici bir olaydır.Köpek kendi istediğini değil sizin verdiğiniz dengeli yemeğini yemelidir. Ödüllendirme amaçlı ödül çikolatalar ve ekstra öğünler verilebilir. Veteriner Hekiminiz gerekli görürse ekstra vitamin-mineral katkı yapılabilir.

KÖPEĞİNİZİN YERİ
Köpeğinizin kendine ait bir yere ihtiyacı vardır. Ona sıcak ve hava cereyanından uzak bir kutu ya da bir taşıma kutusu sağlayın. [Onu böyle bir taşıma kutusuna alıştırırsanız, tüm hayatı boyunca bundan siz ve o faydalanabilirsiniz. Alırken köpeğinizin erişkin büyüklüğüne uygun olmasına dikkat edin.) Yavru köpeğiniz böyle bir yeri uyumak ve dinlenmek için kullanacak ve orada kendini güvende hissedecektir. Mağara ve inler köpeklerin ataları olan kurtlar için barınak olarak kullanıldığından mağara benzeri bir kutu köpeğinizce kolaylıkla kabul edilebilir. İçine temizlenebilir bir yatak da eklendi mi köpeğinizin yuvası tamamlanmış olur.

EĞİTİM TASMASI
Eğitim dönemi boyunca köpeğiniz doğru şekilde takılmış eğitim tasması giymelidir. Böylece köpeğinize kısa ve sert çekişlerle yaptığının yanlış olduğunu anlatabilirsiniz. Eğitim tasması doğru takılırsa köpeğinizin canını ya km aya çaktır. Eğitim tasmasını köpeğinizin boynuna geçirdiğinizde serbestken boynu sıkmadığından emin olunuz. Aksi takdirde yavrunun canı yanacaktır.

OTUR
"Otur", bazen fiziksel bir müdahale kullanmadan da öğretilebilir. Elinizi köpeğin başının üzerinde tutun. Parmaklarınız bitişik olsun. Böylece yavru elinizde bir şey var sanarak dikkatini elinizde tutacaktır. Bu halde iken yavaşça elinizi kafasının üzerinden geri doğru hareket ettirin. Elinizi seyretmek onun oturmasını sağlayacaktır. Otururken ona "otur" komutunu verin. Yavru köpeğiniz eğer fiziksel olmayan yöneltme doğru tepkiyi vermiyorsa ona bizzat yardım etmelisiniz. Ona eğitim tasmasını takın ve kendinize yakın tutmakta kullanın. "Otur" komutunu verirken arkasından nazikçe aşağı itip tasması ile yukarı hafifçe çekin. İki yöntemin sonunda da yapılması gereken yavru köpeğinizi bol bal ödüllendirmektir. Bunun için ödül mamalar yerine sözel ödül kullanarak köpeği size bağlayın.

YAT
Köpeğiniz oturmayı öğrendiyse "yat" o kadar zor olmayacaktır. Köpeği otur pozisyonuna getirdikten sonra (bunu komutunuz üzere yapmalı) yanına çömelin. Ün ayaklarını yavaşça öne çekerken omuzlarından aşağı itin ve "yat" komutunu verin. Bir kaç saniye "yat" komutunu tekrarlayarak onu pozisyonda tutun. Her zaman son adım köpeğinizi ödüllendirmek olmalıdır.

YÜRÜ
Köpeğiniz tamamen otur komutunu öğrendi ise yürü komutuna (gevşek kayış ile sol tarafınızda yürüme) sıra gelmiştir. Köpeğiniz kayış ile yanınızda yürümeye alıştı ise zorluk çıkarmadan sizinle yürümeye hevesli olacaktır.Köpeğiniz solunuzda "otur" pozisyonunda iken başlayınız. "Yürü" deyip sol ayağınız ile başlayarak yürümeye başlayın. Tasma ile hafif bir çekiş köpeğinizi harekete geçirecektir. Köpeğiniz koşmaya başlar ya da geride kalırsa sıkı bir çekişle yanınıza getirin. Aynı yönde ve aynı hızla köpeğinizi yanınızda kontrol altında tutarak ve doğru gidiyorsa sözel olarak ödüllendirerek yürüyün. Köpeğinize yürümeyi öğretirken ya geride kalacak ya da önde gitmek isteyecektir. Böyle yaptığında nazik ama kararlı tasma çekişleri ile onu düzeltin. Köpeğiniz "yürü" komutunu öğrenince buna bazı yenilikler ekleyebilirsiniz; sekiz çizebilir, ağaçlar arasında dalgalanabilirsiniz, sağa ve sola dönüp köpeğin neşe ile ilgisini üzerinizde tutabilirsiniz.Yürümeyi tamamen durup "otur" komutana geçebilirsiniz. Yürüden sonra kısa "otur" komutları ile birkaç ders sonra köpeğinizin otomatik olarak durduğunuzda oturmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunları öğretirken onu bol bol ödüllendirmeyi unutmayın.

KAL
"Kal" komutunda daha farklı bir ses tonu kullanmalısınız. "Otur", "yat" ve "yürü" komutları sert ve otoriter bir tonda verilirken "bekle" komutu daha yavaş ve uzatılarak verilmelidir. Köpeği yanınıza oturtun. Avuç içiniz tam yüzüne bakacak şekilde elinizi ona doğru uzatın. Ani hareketlerden kaçınarak onu korkutmamaya özen gösterin. Eliniz hala yüzünün tam önünde iken "k.a.l" deyip yavaşça önüne geçin. Kayış dik olarak elinizde sizi takip etme eğilimine karşı hazır olmalıdır. Kalkarsa "Hayır. Otur. Bekle" komutlarını tekrarlayın. Burada amaç köpeğinizi beş on saniye bekle pozisyonunda tutmaktır. Bu size önünden yanına ya da yanından tekrar önüne geçmenize fırsat verecektir. Bunu başarınca onu ödüllendirin. Süreyi kademeli olarak arttırın. Fiziksel desteğiniz olmadan oturup beklemeye başladığında her seferinde uzun bir adım olmak üzere mesafenizi büyütün. Bu arada el hareketi ve sözel komutu vermeye devam edin. Böylece her ikisini de kal demek olduğunu köpeğiniz anlayacaktır. Çok hızlı gitmeyin. Köpeğinize bunun için zaman verin ve sonunda onu bol bol ödüllendirin.



SALDIRGANLIK
Saldırganlık çeşitli etmenlere bağlanabilir. Bölgesini koruma amaçlı, korku ya da yönlendirme yolu ile kazanılmış olması mümkündür. İster şehir içinde isterse de şehir dışında diğer canlılar ve insanlarla birlikte yaşamak zorunda olduğumuzdan iyi sosyalleştirilmiş köpeklere sahip olmamız gerekmektedir. Her köpek henüz yavru iken diğer köpeklere, insanlara ve şehir hayatına alıştırılması ile sosyalleştirilmelidir. Köpeğinizin bir yabancıyı, nezaretinizde dostça selamlaması onun gerektiğinde saldırgan bir bekçi olmayacağı anlamına gelmez. Özellikle koruma güdüsü ırksal olarak mevcut olan ırklarda gereksiz koruma veya saldırı kışkırtmadan kaçınıp işi onların ırksal yeteneklerine bırakılmalıdır. Olgunlaşmaları bazen 2 yaşını bulan bazı köpeklerin yumuşak karakter sergilemesi kafa karıştırmamalıdır. Her köpek, gerektiğinde bir pastanenin önüne bağlandığında gereksiz saldırganlık göstermeksizin sahibini bekleyebilmelidir. Saldırganlığın sosyalleştirilmemiş, sert oyunlar ya da koruma adı altında bu şekilde yönlendirilmiş köpeklerde rastlanan bir davranış bozukluğu olduğunu asla unutmayın.

SİNİRLİ KÖPEĞİ SAKİNLEŞTİRME
Bazı köpekler daha doğuştan sinirli ve asabi olabilirler. Bunları sakinleştirmek için elinize kalın bir eldiven giyin, köpeği sırt üstü yatırarak karnını hafif sent ve bastırarak okşayınız. Bazı köpekler bu pozisyonda hırlayıp ısınmaya kalkabilin. Tırnaklarıyla sizden kurtulmaya çalışır. Siz yine de en az 30 saniye köpeği bu pozisyonda tutmaya çalışın. Bunda amaç köpeğin bir alt pozisyonda olduğunu anlamasıdır. Bu tip egzersizler eğer köpeğiniz 16 haftalıktan büyükse faydasızdır. Köpeğiniz önündeki yemek kabını hiç bir tepki (hırlama-ısırma) görmeden alabilmelisiniz. Yemek kabını alırken köpeğiniz eğer hırlar ve ısırmak için hamle yaparsa tasmasından veya ensesinden tutup sertçe "hayır" diyerek köpeği uyarınız. Pek çok köpek daha bebekken sahibinin üstüne atlamaya, sıçramaya bayılır ve bunu alışkanlık edinir. Köpeği bu alışkanlıktan vazgeçirmek önemlidir. Özellikle oldukça büyük ırk köpeklerde köpek büyüdüğünde bu sahibi için oldukça büyük bir engel oluşturur. Özellikle çocuklarda bu tehlikeli alabilir. Bunun için köpeğiniz üzerinize atladığında hafif bir diz hareketiyle köpeği iterken "hayır" diyerek köpeğinizi bu alışkanlığından vazgeçiriniz.

HAVLAMA
Köpeklerin havlaması onların haberleşmesidir. Köpek havlayarak yabancıların geldiğini haber verir, sahibini uyarır, istenmeyen havlamaları önlemek için havlayan köpeğe önce "tamam" komutuyla mesajı aldığınızı artık susmasının gerektiğini anlatırsınız. Devam ediyorsa "hayır" komutuyla havlamaması için köpeği ikaz ediniz. Eğer havlama devam ediyorsa elimizde köpeğin ağzını tutarak "yeter" komutuyla köpeğimizi susturmalıyız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://beaglemania.yetkin-forum.com
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 135
Kayıt tarihi : 19/08/07

Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla) Empty
MesajKonu: devamı..   Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla) EmptyCuma Ağus. 24, 2007 10:49 pm

KÖPEĞİNİZE İSMİNİN ÖĞRETİLMESİ
Öncelikle köpeğinize sık sık kullanarak ismini öğretin. Canlı ve dikkat çeken bir tonda ismini söyleyin. Bunu onu severken, oynarken ya da yemek tabağını tam önüne koyarken yapın. Kısa sürede siz ya da bir başkası İsmini söylediğinde onu kastettiğinizi anlayacaktır. Köpeğinizle göz kontağı ile başlayan sözsüz bir iletişim kanalı kurarak başlayın. İsmini söyleyin ve size baktığında onu okşayarak ilgisini ayakta tutun. İlgisini gözlerinizde tutmaya gayret edin. Böylece bakışlarınıza göre gülümseyip kızgın olduğunuzu anlamayı öğrenecektir.

TÜY BAKIMI
Tüm köpeklerin tüy bakımına gereksinimi vardır. Düzenli tarama ölü tüylerin, pisliğin ve parazitlerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Deri yüzeyinde kan dolaşımını kolaylaştırır bu da sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmalarını sağlar. Yavru köpeğiniz ile tüy bakımına ne kadar erken başlarsanız o kadar kolay ve çabuk alışacaktır. Böylece büyüdüğünde günlük bakım ve veteriner hekimi kontrolünde de zorluk çıkarmayacaktır. Fırçalama seanslarını günlük kontrolleriyle de birleştirebilirsiniz. Yavru köpekler sevilip kendileri ile konuşulduğu zamanları sizle geçirmekten keyif alırlar. Tüy bakımını zevkli anlar haline getirin, Köpeğinizle konuşup onla konuşarak rahatlatın ve başlarda fırçalama seanslarını kısa tutun. Kaçıp kıpırdanmasını engelleyin ve sabit durunca onu ödüllendirin. Köpek fırça ya da tarağı kullanın. Kendi eski fırçalarınız vb. kullanmaktan kaçının. Köpeğinizin gereksinimi olan araçlar onların ırkına göre değişiklik gösterecektir. Bir evcil hayvan mağazasında size yardımcı olacaklardır. Kısa tüylü köpekler kısa bir fırça ya da plastik tarama eldiveni ile fırçalanmalıdır.

KÖPEĞİNİZİN YIKANMASI
Köpeğinizi sadece gereksinim duyduğunda yıkayın. Çok sık yıkama köpeğinizin derisindeki yağ tabakasını yok edip mat tüylerin ortaya çıkmasına neden olacak ve suya daha az dayanıklı hale getirecektir.
Başlamak için yavru köpeğiniz gerçekten kirli olmadığında bir ya da iki kez onu hafifçe yıkayarak fikre alışmasını sağlayın. Küçük ve başa çıkması daha kolay İken bunu yapmak kolaydır.
Yavru köpeğinizi yıkamak için küvete ya da lavaboya ılık su doldurun. Zemin kayıyorsa altına plastik bir paspas benzeri kaymayı engelleyecek altlık koyun. Ilık suyu kafası hariç sadece vücuduna dökün. [Vücudu şampuanlayıp duruladıktan sonra kafasını ıslatın yoksa silkelenip her yeri batıracaktır.) Köpeğiniz bundan hoşlanmadıysa bu iki kişilik bir iş olacaktır. Tüylerini kaliteli bir köpek şampuanı ile şampuanlayıp iyice durulayın. Daha sonra kulaklarına ve gözlerine kaçırmamaya dikkat ederek başını yıkayın ve çok iyi durulayın. Asla kendi şampuanınızı köpeğinizde kullanmayınız. Kimyasal dengesi uygun değildir ve köpeğinizin tüylerini matlaştırır. Yavru köpeğinizi tamamen duruladıktan sonra onu iyice kurulayın. Sıcak bir gün ise kuruması için köpeğinizi kısa bir yürüyüşe çıkarabilirsiniz. Kışın ise köpeğinizi kısık ve ılık ısıda kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Köpeğiniz eğer uzun tüylüyse kuruturken taramayı da ihmal etmeyin. En önemlisi köpeğinizin tamamen kuruduğundan emin olun. Nemli tüyler köpeğinizi hemen hasta yapabilir.




EGZERSİZ
Sağlıklı yavru köpekler çok hareketlidir ve bol egzersize gereksinimleri vardır. Egzersiz ihtiyacı, yaştan daha çok köpeğin ırkı ile ilgilidir. Pointer ve Retriever gibi av köpekleri günde on iki saat boyunca yorulmaksızın avlanabilmek için üretilmişlerdir. Bu tür köpekler egzersiz olmadan, ne mutlu ne de çok sağlıklı olabilirler.
Veteriner hekiminiz size tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca farklı ırkları size tanıtan piyasada pek çok kitap da bulunmaktadır. Köpeğinizin ırkını daha iyi tanıyarak onun egzersiz gereksinimini de daha iyi anlayabilirsiniz.
Tüm köpeklerin günlük egzersize gereksinimi vardır. Az bile olsa günlük kısa yürüyüşler tüm köpekler için şarttır.


TUVALET EĞİTİMİ
Yavru köpeklerin tuvalet eğitiminde başlıca 3 metot vardır.
1- Kafes yöntemi
2- Dışarı yöntemi
3- Gazete kâğıdı yöntemi
Her ailenin kendine özgü şartları olacağı için bu seçimi veteriner hekiminizle birlikte yapmalısınız. O size en uygun yöntemi önerecek ve açıklayacaktır. Köpek yattığı yere asla tuvaletini yapmaz. Ayrıca köpek koku bıraktığı yere tuvaletini yapmak ister. Aşılan bitmediği için sokağa çıkaramadığınız köpeğinize evin içinde bir tuvalet yeri ayarlamanız gerekiyor. Mırıldanmaya, ağlamaya başladı mı, tuvalet yerine götürünüz. Burada tuvalet yapmasını sağlayınız. Bu işlemi ısrarla sürdürünüz. Yemekten sonra da köpeğinizin tuvalet ihtiyacı olacaktır. Yine aynı yere kucakta götürün. Kucağınıza almazsanız bulduğu ilk yere tuvaletini yapabilir. Bu arada tuvalet yerine "çabuk ol", "işini yap" gibi komutlarla uyarınız. Bu eğitimde dikkat etmeniz gereken en önemli şey köpeği uzun süre ilgilenmeyerek tuvalet yapmaya mecbur bırakmayın.Yavru köpeğinizi saatli çıkarmalı, yemeğini, suyunu veya egzersizlerini rutin olarak aynı saatlerde yaptırmalı böylece ona alışkanlık kazandırmalısınız.Köpeğinize tuvaletini koklatmayın. Tuvaletini koklatmak sonradan köpeğinizin suç unsurunu ortadan kaldırmak için tuvaletini yemesine sebep olabilir.

KÖPEĞİNİZİN BESLENMESİ
Köpeğinizin besinsel gereksinimleri, yavruluk döneminde olduğu kadar hiç bir dönemde daha yoğun olmayacaktır. Bundan dolayı, köpeğinizin bu kritik büyüme döneminde yüksek kaliteli hayvansal protein kaynaklı mama ile beslemek tam ve dengeli beslenme sağlama açısından önemlidir. Yavru köpeğinizin basit sindirim sistemi, en iyi hayvansal protein ve yağlar ile görevini yerine getirecektir. Köpeğinizi beslerken bir kaç çok önemli noktayı göz önünde bulundurmalısınız: Köpeğinizi hiç bir zaman elden beslemeyin, masadan yemek vermeyin. Buna alışan bir köpek beklenmedik bir anda çocuğunuzun elindeki yiyeceği alabilir. Siz yemek yerken karşınıza geçip size vicdan azabı oluşturacak şekilde durmadan yutkunur, salya akıtır.6–12 haftalık yavruların günde 4 defa, 12 hafta 6 ay arası 3 öğün, 6 ay-1 yaş arası 2 öğün; 1 yaşından sonrada köpeğin cüssesiyle ilgili olarak günde 1 veya 2 defa beslenir. Yemeklerin saatleri olmalı ve elden geldiğince saatlere uyulmaya çalışılmalıdır. Yemek kabının belirli bir yeri olmalı, yemek burada yenilmelidir. Yemek konduktan yarım saat 45 dakika sonra yemek kaldırılmalıdır. Gün boyu yemek köpeğin önünde durmamalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://beaglemania.yetkin-forum.com
 
Genel köpek eğitimi 2 (tüm ayrıntılarıyla)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
I LOVE BEAGLES! :: diğer köpek ırkları :: Köpek eğitimi..-
Buraya geçin: