I LOVE BEAGLES!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
I LOVE BEAGLES!

Beagle'larla ilgili hikaye, bilgi, haber vb herseyin paylasilabildiği Türkiye'nin ilk ve tek beagle forumu!
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Köpek sağlığı- hastalıklar...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 135
Kayıt tarihi : 19/08/07

Köpek sağlığı- hastalıklar... Empty
MesajKonu: Köpek sağlığı- hastalıklar...   Köpek sağlığı- hastalıklar... EmptyPaz Eyl. 09, 2007 9:28 pm

VİRAL KÖPEK HASTALIKLARI

Hastalık Adı : Hepatitis

1- Bu hastalığın nedeni nedir?

Hastalığın kesin bir nedeni yoktur. Hastalık çoğu kez karaciğere etkili ilaçların uzun süreli alımı, toksinler, virüsler ve dolaşım bozukluklarından kaynaklanır.

2- Hastalığın belirtileri nelerdir?


Virus korunmasız bir köpekte ateş, solunum yolları enfeksiyonu, karaciğer ve gözde lezyon , kusma, aşırı idrar çıkartımı ve bazen de dışkıda kan oluşturabilir

3- Ne tür tehlikeleri vardır?

Çoğu yetişkin köpek bu hastalığı rahatlıkla atlatabilirken, yavrularda gözüken hastalık genelde ölümle sonuçlanır.

4- Hastalık hayvanıma nasıl bulaşır ve hayvanımı nasıl koruyabilirim?

Hepatitis hastalığı taşıyan vücut sıvıları ve idrarla bulaşır.

5-Köpeğimi bu hastalıktan nasıl korurum?

Korunma zayıflatılmış virusa sahip bir aşıyla sağlanır. Bu konuda veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.

Hastalık Adı : Leptospirozis

1- Leptospirosis nedir?


Leptospirozis canicola ve L. icterohemorrhagia isimli bakterilerin sebep olduğu bir hastalıktır.

2-Hastalık tehlikeli mi ve nasıl bulaşır?

Her yaştaki köpeği etkiler ve karaciğer, böbrek ve diğer büyük organlara zarar verir. Bu hastalığa yakalanan köpek Leptospira bakterisini idrarıyla saçar. Diğer köpekler ve insanlar da bu bakteriyi çevreye saçılan enfekte idrar aracılığıyla hastalık etkenini taşıyan gıda, su ve topraktan alabilir.

3- Hastalığın belirtileri nelerdir?

Kusma, ishal, iştahsızlık, kilo kaybı, depresyon, öksürük, burun akıntısı, idrarın renginde koyulaşma, sarılık ve sık sık idrar yapımıyla kendini belli eder.

4- Hastalıktan nasıl korunabilirim?

Hastalığa karşı oluşturulmuş aşılar bulunmaktadır. Uygun korunma programı için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Hastalık Adı : Viral İshal

1- Bu hastalığın sebebi nedir?

Hastalığa neden olan iki virus vardır. Canine coronavirus ve Canine parvovius. Bazen köpekler tek seferde her iki virus tarafından da enfekte olabilir.

2- Hastalık nasıl bulaşır?

Viral ishal enfeksiyonları kolay bir yayılım gösterir. Bunun nedeni milyarlarca viral partikülün enfekte köpeğin dışkı, idrar, salya ve gözyaşı gibi salgılarıyla çevreye atılmasıdır.

3- Hastalık tehlikeli midir?

Viral diyare enfeksiyonu yetişkin köpeklerde ölümle sonuçlanmazken yavru köpeklerde sıvı kaybı ve diğer komplikasyonlara bağlı olarak öldürücü olabilir.

4- Hastalığın belirtileri nelerdir?


Bu hastalıkta ishal, iştahsızlık, kusma, depresyon ve ateşle karşılaşırız.

5- Nasıl korunmam gerekiyor?

Köpekler parvovirus ve coronovirus a karşı yapılan aşılarla viral diyareden korunabilir. Yavru köpeklerde aşılar anneden gelen koruyucu antikorların mevcudiyetinden dolayı doğumdan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır.

Hastalık Adı : Solunum Sistemi Hastalıkları


1-Solunum sistemi hastalıkları neden oluşur?

Köpeklerdeki solunum hastalıklarından geniş bir bakteri ve virus topluluğu sorumludur. Bunlardan en önemli üç tanesi canine parainfluenzavirüs, Canine adenovirüs-2 ve Bordatella bronchiseptica bakterisidir.

2- Nasıl bulaşır?


Hasta köpekler öksürdüğünde, hastalık etkenlerinin havaya dağılmasıyla etken diğer köpeklere bulaşır. Köpek barınakları, pansiyonları, pet dükkanları ve veteriner hekim kliniklerinde tutulan köpekler yüksek risk altındadır.Köpek yarışmaları ve gösterilerine giden köpeklerde de benzer sorun mevcuttur.

3- Belirtileri nelerdir?


Öksürük, yem tüketiminde azalım, bitkinlik ve halsizlikle kendini gösteren bir hastalıktır.

4- Hastalıktan nasıl korunabilirim?

Her üç etkene karşı da geliştirilmiş aşılar geçerlilik kazanmıştır. Bu konuda veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.

Hastalık Adı : Köpek Gençlik Hastalığı

1- Bu hastalığın sebebi nedir?

Hastalığın sebebi paramyxoviridae familyasına ait distemper virüsüdür.

2- Hastalık tehlikeli midir?

En yaygın köpek hastalıklarından biridir,oldukça bulaşıcı ve öldürücüdür. Dolayısıyla oldukça tehlikelidir. Korunmasız köpeklerin %75 i bu hastalığa yakalanır ve çoğu vaka (özellikle yavrular) ölümle sonuçlanır. Bu nedenle köpeklerin daha yavru iken ilk olarak CD ye karşı aşılanmaları gerekir.

3- Hastalığın belirtileri nelerdir?

Klinik belirtileri ateş, iştahsızlık, depresyon, ishal, kusma, kilo kaybı, öksürük, solunum güçlüğü, ve burun akıntısı gibi belirtiler hastalığın ilk gözlenen bulguları arasındadır.

4- Köpek gençlik hastalığı nasıl bulaşır?

Genellikle solunum yoluyla bulaşır. Bunun yanında hasta köpekler aylarca hastalık etkenini etrafa saçabilirler.

5-İnsanlara bulaşır mı?


Hayır, köpek gençlik hastalığı zoonoz değildir.

6- Köpeğimi bu hastalığa karşı nasıl korurum?

Bu öldürücü hastalıktan köpeğinizi korumak için veteriner hekiminize danışarak düzenli bir aşı programı oluşturmasını istemelisiniz.

KÖPEK PARAZİTER PROBLEMLERİ

Hastalık Adı : Bitler

1- Belirtiler nelerdir?


Bitleri gözle görmek mümkündür. Köpekte aşırı kaşınma sonucu yer yer tüylerin dökülmesi ve yine bu kaşıntı sonucu deride tahriş en önemli belirtilerdendir. Bitlere kışın daha sık rastlanmaktadır.

2- Bitler neden zaralıdır?

Köpeğinizin kanını emmekle kalmaz aynı zamanda bu beslenme esnasında deriye bir miktar salya akıtarak ısırdıkları yerde tahriş oluşturur ve kaşıntıyla beraber bir dizi deri problemine de sebebiyet verebilirler. Bitlerin halk arasında kist yaptığı bilinen tenya gibi önemli bazı iç parazitlerin ve anemiye sebebiyet veren virüsün de taşıyıcısı olmaları ve üzerinde yaşadığı hayvana bu parazitleri geçirebilme riskinin yüksek olması da paraziter mücadele de bitlere karşı korunmanın önemini artırmaktadır.

3- Nasıl önleyebilirim ve tedavi edebilirim?

Köpeğinizin temizliğine dikkat etmeli ve belirli aralıklarla tüylerini kontrol etmelisiniz. Temasla bulaştığı için,bit bulunduğunu anladığınız köpeklerle köpeğinizi temas ettirmeyiniz. Bit tedavisini pire tedavisiyle eş zamanlı gerçekleştirmeye özen gösteriniz. Köpeğinizde yukarıdaki belirtileri görürseniz en kısa zamanda veteriner hekiminize danışınız.

Hastalık Adı : Pireler

1- Pirenin köpeğime verdiği zararlar nelerdir?

Pire köpeğinizin üstüne atladıktan 10 dakika sonra kan emmeye başlar. Ancak pire hepimizin düşündüğü gibi köpeğimizin kanını emmekle kalmaz aynı zamanda bu beslenme esnasında deriye bir miktar salya akıtarak ısırdıkları yerde tahriş oluşturur ve kaşıntıyla beraber bir dizi deri problemine de sebebiyet verebilirler. Pirelerin halk arasında kist yaptığı bilinen tenya gibi önemli bazı iç parazitlerin ve anemiye sebebiyet veren virüsün de taşıyıcısı olmaları ve üzerinde yaşadığı hayvana bu parazitleri geçirebilme riskinin yüksek olması da paraziter mücadele de pireye karşı korunmanın önemini artırmaktadır.

2- Pirenin belirtileri nelerdir?


Ergin pireyi aslında köpeğin üstünde görebilirsiniz. Bunun dışındaki belirtiler;
- Sıklaşan kaşınıtı ve tırmalama,
- Köpeğin derisinde siyah noktalar
- Daha sık yalanma ve çiğneme

3- Pireye karşı ne zaman ve nasıl korumalıyım köpeğimi?


Pireler yılın hemen her döneminde köpeğinizi ve dolayısıyla ona en yakın olan sizleri tehdit etmektedir. Bu nedenle veterineriner hekiminize danışarak köpeğinizi ve sizi bütün bir sene koruyacak bir program oluşturmalısınız. Bir pirenin yaşam evrelerine bakıldığında çok kısa bir kısmını ergin pire olarak kedi ve köpeğinizin üzerinde geçirdiğini görebilirsiniz. Oysa asıl potansiyel olan ve gözle göremediğimiz için bizi fazla tedirgin etmeyen evlerde halı, mobilya aralıkları, koltuklar üstünde yaşayıp, çoğalıp olgun pire haline geçen pire larva ve yumurtalarıdır. Kedinizin yada köpeğinizin üzerinde bir tane pire gördünüz diyelim. Bu bir tane pire aslında potansiyel pirelerin sadece % 5 i başka bir deyişle buzdağının sadece görünen kısmıdır. Potansiyel pire olabilecek diğer formlar belki de oturduğunuz koltuğun döşemesinde yaşamakta, köpeğinizin üstünden saçılan deri döküntüleri ve diğer yumurtaları yiyerek beslenmektedirler. İşte bu nedenle paraziter mücadelede uygulayacağınız ilacın bir taraftan kedi ve köpeğinizin üzerindeki olgun pireleri öldürürken, diğer taraftan da kedi ya da köpeğinizle birlikte yaşadığınız çevreyi de potansiyel yumurta ve larvalardan temizliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Hastalık Adı : Keneler

1- Kene Nedir?


Daha çok dışarda yaşayan yetişkin köpeklerde görülür. Kan emmelerinin yanı sıra çeşitli hastalık etkenlerinin de taşıyıcısıdır.

Hastalık Adı : Kulak Uyuzu

1- Belirtileri nelerdir?

Köpeklerde sıklıkla rastlanan kulak uyuzunun en önemli belirtileri baş sallama ve kulak kaşıntısıdır. Bunun dışında kulaklarda koyu renkli, yapışkan bir akıntı gözlenir. Kaşıntıdan dolayı kulak çevresinde yara oluşumu da söz konusudur.

2- Nasıl bulaşır ?

Oldukça bulaşıcı olan kulak uyuzu direkt temasla bulaşır.Ancak insanlara geçmez.

3- Nasıl önleyebilirim ve tedavisi nasıldır?


Uyuzu önlemek için köpeğinizin kulak temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Belli aralıklarla köpeğinizin kulaklarını incelemeniz bu hastalığı çabuk tedavi ettirmenizi sağlayacaktır. Tedavi içinse veteriner hekiminiz size uygun tedaviyi önerecektir.

Hastalık Adı : Kancalı Kurtlar

1- Köpeğimde kancalı kurtların varlığını nasıl anlarım?

Köpeğinizin dışkısında kan ve kötü bir koku varsa, köpeğinizin normale oranla daha yorgun olduğunu ve zayıfladığını gözlemliyorsanız bu belirtiler kancalı kurtların habercisi olabilir. Kancalı kurtlar kansızlığa neden olduğundan ve bu durumda kandaki osijenin yetersiz kalmasına bağlı olarak solunum güçlüğü de ileri vakalarda bir belirti olabilir. Yavru köpeklerdeki ana belirtiler ise kansızlık ve kanlı,siyah katrana benzeyen ishaldir.

2- Kancalı kurtlar nasıl bulaşır?


Yavrulara anne sütüyle, ya da bu paraziti taşıyan besin maddelerinin yenmesiyle bulaşır.

3- Kancalı kurtlar insana bulaşır mı?

Evet zoonozdur.Larvalar çocuklarda deri ve göze yerleşerek tehlikeli hastalık tablolarına neden olabilir.

4- Kancalı kurtlardan köpeğimi nasıl korurum?


Köpek dışkı kabını her gün temiz tutmalı, köpeğinizin yattığı zeminin nemli olmamasına dikkat etmeli ve veteriner hekiminize başvurarak köpenize uygun bir parazit koruma programı uygulatmalısınız.





Hastalık Adı : Kalp Kurdu

1- Köpeğimde kalp kurdu olup olmadığını nasıl anlarım?


Belirtileri öksürük, yorgunluk ve halsizlik, akciğerlerden gelen anormal sesler, nefes almada güçlük ve ileri safhalarda ani bayılmalardır.

2-Kalp kurdu köpeğime nasıl bulaşır?

Kalp kurdunun taşıyıcısı sivrisineklerdir. Sivrisinek kalp kurdu olan bir köpeği ısırdığında taşıyıcı olur ve sağlıklı bir köpeği ısırdığında ise paraziti bulaştırırlar

Hastalık Adı : Askaridler

1- Köpeğimde askarid olduğunu nasıl anlarım?


Tipik belirtileri yavrularda büyüme bozukluğu, karında şişlik, ishal , tüylerde bozukluk ve matlıktır. Askarid için kesin teşhis konulması için dışkının veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

2- Askarid nasıl bulaşır?


Yavrulara anne sütüyle, ya da bu paraziti taşıyan besin maddelerinin yenmesiyle bulaşır.

3- Askaridler tehlikeli midir?


Evet insanlara da bulaşma riski olan bu parazit 1 yaşın altındaki köpeklerde %70 ve 1 yaşın üstündeki köpeklerde ise %30 oranında görülme riski vardır. Bu parazit köpekte bağırsakların kısmi veya tam tıkanmasına, bağırsak delinmesine, safra kanalı tıkanmasına ve akciğer yangısına neden olabilir.

4- Askarid enfeksiyonlarından köpeğimi nasıl korurum?


İyi bakım, dengeli gıda ve veteriner kontrolünde düzenli bir parazit mücadele programıyla köpeğinizin askaridlerden etkilenmesini öneleyebilirsiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://beaglemania.yetkin-forum.com
 
Köpek sağlığı- hastalıklar...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
I LOVE BEAGLES! :: diğer köpek ırkları :: köpek bakımı hakkında..-
Buraya geçin: